MAMUSIA KULINARNIE - ryba w cieście francuskim
Witajcie
Dziś postanowiłam rozpocząć nowy cykl na blogu czyli MAMUSIA KULINARNIE
będę co co jakiś czas mój przepis, który ostatnio zawładnął moją kuchnią. Od razu powiem że mistrzem kuchni nie jestem ale czasem coś dobrego z moich rąk wyjdzie. Niekoniecznie zawsze zdrowego ale czasem zgrzeszyć można.
Na pierwszy rzut rybka, która zrobiła furorę wśród mojej rodziny i znajomych.
Na zdjęciu z dietetycznymi frytkami
Składniki:
1. Z rybki zdejmujemy skórkę.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C.
3. Ser jeśli mamy w kawałku to ścieramy go trochę na tarce.
4. Ciasto francuskie dzielimy na 2 kawałki i nacinamy po brzegach jak na obrazku.
5. Kładziemy serek w plasterkach albo starty a na niego rybkę.
6. Polewany sosem słodko-pikantnym i dajemy kolejną warstwę serka.
7. Paprykę kroimy w kostkę i dajemy na wierzch.
8. Ciasto zawijamy w warkocz (brzegi składamy)
9. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rybę w cieście.
10. Wierzch smarujemy śmietaną.
11. Pieczemy ok 22-25 minut w 200 C ( to zależy od piekarnika - tak by się ładnie zrumieniło ale nie spaliło)
12. Cieszymy się pysznym jedzonkiem :)
Dziś postanowiłam rozpocząć nowy cykl na blogu czyli MAMUSIA KULINARNIE
będę co co jakiś czas mój przepis, który ostatnio zawładnął moją kuchnią. Od razu powiem że mistrzem kuchni nie jestem ale czasem coś dobrego z moich rąk wyjdzie. Niekoniecznie zawsze zdrowego ale czasem zgrzeszyć można.
Czekam również na wasze SPRAWDZONE przepisy, które bardzo chętnie wypróbuję.
Możecie podsyłać mi je tutaj.
Na pierwszy rzut rybka, która zrobiła furorę wśród mojej rodziny i znajomych.
Na zdjęciu z dietetycznymi frytkami
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 kawałki ryby ( u mnie łosoś ale to dlatego, że ja go wprost uwielbiam szczególnie teraz:)
- kawałek papryki
- odrobina sera żółtego /w kawałku lub w plasterkach/
- sos słoto-pikantny ( np.słodki chilli, opcjonalnie ketchup )
- śmietana 30-36%
1. Z rybki zdejmujemy skórkę.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C.
3. Ser jeśli mamy w kawałku to ścieramy go trochę na tarce.
4. Ciasto francuskie dzielimy na 2 kawałki i nacinamy po brzegach jak na obrazku.
5. Kładziemy serek w plasterkach albo starty a na niego rybkę.
6. Polewany sosem słodko-pikantnym i dajemy kolejną warstwę serka.
7. Paprykę kroimy w kostkę i dajemy na wierzch.
8. Ciasto zawijamy w warkocz (brzegi składamy)
9. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rybę w cieście.
10. Wierzch smarujemy śmietaną.
11. Pieczemy ok 22-25 minut w 200 C ( to zależy od piekarnika - tak by się ładnie zrumieniło ale nie spaliło)
12. Cieszymy się pysznym jedzonkiem :)
Co myślicie o takich przepisach ???
Brak komentarzy: