MAMUSIA KULINARNIE - Leczo z dyni
Sezon dyniowy w pełni.
Ja z racji, że jestem raczej tradycjonalistką to wolę dynię zjeść niż robić z niej lampiony;D

Przepis jest banalnie prosty, więc poradzą z nim sobie nawet początkujący operatorzy gara.
Więc noże w dłoń i do roboty !!!
Składniki:
- dynia
- papryka czerwona
- cebula (najlepiej czosnkowa ale inna też się nada)
- kiełbaska (lub drobno skrojone mięso cielęce w wersji dla dziecka)
- szczypta słodkiej papryki
- sól
- 2 koncentraty pomidorowe
- oliwa
- woda
Przygotowanie:
- Dynię obieramy i myjemy
- Kroimy w niewielką kostkę
- Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i wysypujemy ok łyżki słodkiej papryki
- Wsypujemy pokrojoną dynię (ja zwykle wykorzystuję ćwiartkę dyni ale to zależy jak jest duża i jak dużo dania chcecie mieć na koniec)
- Podsmażamy ok 3 minut i solimy.
- Smażymy mieszając ok 10 minut.
- Całość przekładamy do garnka (łącznie z ewentualnym sosem, który czasem powstaje)
- Wlewamy ok szklanki wody (jeśli macie więcej dyni to tak by wodę było z pod tej dyni widać) i dusimy
- Kroimy w kostkę kiełbaskę (lub mięso zależy co wybierzecie obie wersje równie pyszne)
- Podsmażamy na kilku kropelkach oliwy do zarumienienia.
- PS. Nie zapominajcie od czasu do czasu zamieszać dyni
- Myjemy i kroimy paprykę w kostkę.
- Dorzucamy na patelnię i smażymy ok 3 minut.
- Zawartość patelni dorzucamy do garnka z dynią i mieszamy.
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Podsmażamy aż się zeszkli
- Jak w punkcie 14 :)
- Całość gotujemy aż dynia będzie miękka.
- Dodajemy koncentrat lub przecier pomidorowy (u mnie idą zwykle 2 koncentraty)
- Gotujemy jeszcze chwilkę w między czasie przygotowujemy makaron (rurki, świderki, kokardki co tam lubicie)
- Dobrze jest spróbować mikstury by sprawdzić czy nie wymaga doprawienia (gry jest zbyt kwaśna dodają łyżeczkę brązowego cukru:)
- Na koniec cieszymy się pysznym daniem.
PS. wiem , że punktów jest dużo ale robi się naprawdę szybko
A Wy ?
Jak wykorzystujecie dynię??
Zobaczcie też inne moje przepisy

Brak komentarzy: